Skip to main content

Wat is het Startblok

Op Zeeburgereiland heeft woonstichting Lieven de Key Startblok Zeeburg ontwikkeld. Hier vinden vanaf 1 november 2022 zo’n 250 jongeren hun eigen woonplek, waarvan de helft Nederlandse jongeren en de andere helft jonge vluchtelingen die net een verblijfsvergunning hebben gekregen (statushouders). Zij wonen in een studio met eigen keuken en badkamer, en delen gemeenschappelijke voorzieningen als wasmachines en een clubhuis. Samen met de 450 bewoners van het naastliggende studentencomplex vormen zij hier een community, bouwen een netwerk op, organiseren activiteiten en helpen elkaar vooruit met een goede start in Amsterdam.

Een goede start voor iedereen

Op deze woonplek kan iedereen een goede start maken: zowel jongeren uit Nederland als jongeren die hun eigen land hebben moeten ontvluchten. Startblok Zeeburg biedt studenten en werkende woonstarters een springplank het ‘echte leven’ in en helpt de bewoners die net in Nederland zijn aangekomen snel de weg te vinden in Amsterdam.

Het vierde Startblok

Startblok Zeeburg is niet het eerste Startblok. In 2016 opende Startblok Riekerhaven haar deuren voor 565 jongeren. Hier gingen voor het eerst op zo’n grote schaal jongeren uit Nederland en jonge statushouders samenwonen volgens het Startblok-concept. In 2019 volgde Startblok Elzenhagen met 540 woningen en in 2021 Startblok Wormerveerstraat met 96 woningen. Inmiddels heeft het Startblok-concept nationale en internationale bekendheid gekregen en is het in 2019 erkend door World Habitat (VN). Elk startblok is uniek door de verschillende bewoners, locaties en samenwerkingspartners.

Bezoek de website van Startblok Riekerhaven
Bezoek de website van Startblok Elzenhagen
Bezoek de website van Startblok Wormerveerstraat